Blog

Megdöbbentő titkok a kávéról

Ha olvasod ezt a cikket akkor biztosan szereted a kávét, az illatát, a hatásait. Van itt azonban néhány megdöbbentő, különös titok és érdekesség, amit érdemes tudnod róla (hogy akár egy társaságban el tudd mesélni). Azt például tudtad, hogy régen rágták? Akkor kezdjük ezzel az érdekes kávé ténnyel.

A kávét régen rágták

Számos történész szerint az első afrikai törzsek, amelyek kávét fogyasztottak, úgy tették, hogy a bogyókat összemorzsolták, némi állati zsírt adtak hozzá, és ezeket a koffeintartalmú ételeket apró ehető energiagolyókká sodorták, hogy aztán a nap folyamán amikor úgy gondolták elrágcsáljanak egyet. Ez nem csak energiát adott, hanem felturbózta a gondolkodásukat is.

A koffeinmentes kávé mellékterméke: a koffeines szén dioxid

Arról már írtunk, hogy nincs koffeinmentes kávé: ahhoz, hogy olyat kapjunk, ki kell vonni a kávéból a koffeint. Ezt egyébként háromféleképpen lehet, és mindössze 5 cég foglalkozik ezzel Európában. A legmodernebb koffeinmentesítési eljárás a szén dioxidos amikor 253 bár nyomáson kivonja a szén dioxid a kávéból a koffeint. Így viszont lesz koffeines szén dioxidunk amit aztán eladnak gyógyszeripari vállalatoknak, mert azoknak szüksége lehet rá.

Több, mint 250 éves az instant kávé

Már 1771-ben volt instant kávé, de (az az igazság) senkit nem érdekelt. Talán azért, mert Angliában fejlesztették ki, ott meg nagy hagyománya volt a teának. Az első (a nagyközönség számára is ismert) instant kávét 1910-ben kezdték el gyártani az USA-ban, és ott is szabadalmaztatták.

A kávé hatalmas üzlet

Szinte hihetetlen, de egy átlagos amerikai ember 1100 USD-t azaz 350 000 forintot költ el egy évben kávéra. Természetesen ebben benne van a kávézókban vásárolt kávék ára is. Mi magyarok átlag 75-80 000 forintot költünk kávéra így kijelenthetjük, hogy a kávé hatalmas üzlet.

Beethoven: a baristák rémálma

Beethoven – a zsenik mindig őrültek egy picit – a baristák rémálma volt, mert betegesen ragaszkodott ahhoz, hogy mindig pontosan 60 kávészemből készüljön el a kávéja. Ez eddig nem lenne extrém, mert rámondanánk, hogy annyi, valószínűleg Beethoven sem mindig akarná megszámolni. A gond azonban az, hogy gyakran ő maga válogatta ki a kávészemeket, amit aztán elfogyasztott: agy akkurátusan kiszámolta a 60 darabot.

Brazília kávéval fizetett az Olimpiáért

Az történt, hogy Brazíliának 1932-ben nem volt annyi pénze, hogy a 120 fős olimpiai csapatát elküldje az – egyébként Amerikában megrendezett – Olimpiára. Ezért azt találták ki, hogy egy hajót megpakoltak kávéval, és az olimpikonokkal. Akik útközben eladták a kávét, aminek az árából eljutottak Los Angelesbe, az Olimpiára. A brazil csapat egy érmet sem szerzett (mi magyarok 15 darabot, abból 6 aranyat)

A világ első webkameráján kávéfőzőt nézhettél

Nem volt valami akciódús, de a világ első webkamerája egy kávéfőzőt mutatott. A kávéfőző egy folyosón volt, a cambridge-i egyetemen. Ám rendszeresen üres volt, miközben rengeteg munkatárs a kávéért sétált akár 100-200 métereket. Ezért valaki kitalálta, hogy egy kamera folyamatosan mutassa mennyi kávé van a kávégépben: ezt a képet látta az összes dolgozó és onnan tudták van-e a kávéfőzőben kávé. Idővel lekapcsolták, a kávéfőzőt pedig 3500 UDS-ért eladták. A német Spiegel szerkesztősége vette meg: a mai napig használják. De a világ első webkamerája egy kávéfőzőt mutatott.

Nálunk mindig van számodra egy finom kávé. Kattints és szerezd meg.

Vélemény, hozzászólás?