Blog

Tudományos tények a kávéról

Számtalan – tudományosan bizonyított – pozitív hatása van a kávénak. Tele van antioxidánssal, élénkít és egészséges is emellett rengeteg tanulmány kimutatta, hogy a kávét fogyasztók körében sokkal alacsonyabb a súlyos betegségek kialakulásának kockázata. Összegyűjtöttünk néhány – tudományosan bizonyított – érvet a kávézás mellett.

A kávé egészséges: persze nem mindegy, hogyan

Mivel naponta több, mint 2 milliárd adag kávé fogy el a világon, jó lenne azzal tisztában lenni, hogy egészséges-e az az ital, amit fogyasztunk: ez volt a kiindulási alap, ezért kezdték el tudósok vizsgálni a kávét, és a hatásait. A kutatások aztán egyértelműen bebizonyították, hogy a kávé egészséges.
Igaz nem mindegy hogyan isszuk, mert ha túl sok cukorral és sziruppal mondjuk „gyenge” minőségű kávét akkor a kávé hosszú távon (a hozzáadott alapanyagok miatt) lehet egészségtelen.
Egyébként nem az, sőt. Íme néhány tudományos tény a kávéról.

A kávétól intelligensebb leszel

A kávéban található koffein serkenti az agyadat. A koffein blokkolja a gátló neurotranszmitter adenozint, emitt megnő a többi neurontranszmitter száma, eközben megnő a noradrenalin és a dopamin mennyisége, ami miatt gyorsabban fogsz tudni gondolkodni. Számos emberen végzett – ellenőrzött körülmények között történt – vizsgálat azt mutatja, hogy a kávé javítja az agy működésének különböző aspektusait – beleértve a memóriát, a hangulatot, az éberséget, az energiaszintet, a reakcióidőket és az általános mentális funkciókat is.

A kávé fogyaszt

A koffein szinte minden kereskedelmi zsírégető kiegészítőben megtalálható – és jó okkal. A koffein az egyike azon kevés természetes anyagnak, amelyek bizonyítottan segítik a zsírégetést: általában 10 de akár 30%-kal is meggyorsíthatják, így fogyasztanak.

A kávé drasztikusan megnöveli a fizikai teljesítményedet

Megint a koffein az ok. A koffein megpörgeti az agyadat, a gondolkodásodat, segít fogyni is és emellett 10-12%-kal megnöveli a fizikai teljesítményedet is. Ezért jó ötlet egy erős csésze kávét fogyasztani körülbelül fél órával azelőtt, hogy elindulnál az edzőterembe.

A kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség súlyos egészségügyi probléma, jelenleg világszerte emberek millióit sújtja. Tanulmányok szerint, akik kávét isznak azoknál 23–50% -kal alacsonyabb a betegség kialakulásának kockázata. (sőt egy tanulmány 67% -os csökkenést mutatott) mint azoknál, akik nem isznak kávét.

A kávé védi a májadat

A máj egy csodálatos szerv, amely több száz fontos funkciót lát el. Érdekes, hogy akik napi 4 vagy akár több kávét isznak meg, náluk jelentősen alacsonyabb májproblémák kialakulásának az esélye.

A kávénak emellett még számtalan az egészségre gyakorolt hatása van: szóval mi azt mondjuk, hogy kávézd magad egészségesre.

Válaszd ki a kedvenc kávédat és rendelt meg még ma.

Vélemény, hozzászólás?