Blog

Nem is gondolod mennyire egészséges a kávé! Tudd meg!

Számtalan cikk született már arról, hogy milyen egészséges ital a kávé, de a legtöbb leragadt pár ismert ténynél és azt szajkózza: tulajdonképpen, ha egy ilyen cikket elolvastál mindent tudsz. De ez a cikk más. Íme a kávé 5 olyan egészségügyi hatása, amit eddig nem biztos, hogy tudtál (és tudományos alapja van)

A napi kávénkat add meg nekünk…

A napi néhány csésze kávé sokkal többet tesz az egészségedért, mint gondolod és jóval túlmutat azon, hogy kora reggel élénkít. Ugyanakkor tény, hogy a kávé egészségre gyakorolt hatása megosztó: a kávézás hívei kiemelik az antioxidáns hatását azt, hogy felpörget, míg az ellenzők olyan hátrányokat említenek mint az álmatlanság, az emésztési zavarok, a megnövekedett pulzus és a vérnyomás. A tudományos bizonyítékok azonban minden eddigi tévhitet és néphitet felülírnak. Íme, ennyire egészséges a kávé!

Tele van egészséges antioxidánsokkal

Biztosan te is ismered a kettő antioxidáns szupersztárt a zöldteát és a kakaót. Valójában a kávéban több antioxidáns van és többféle, mint ebben a kettőben: a tudósok körülbelül 1000 antioxidánst azonosítottak a feldolgozatlan kávébabban, és további százak jelennek meg a pörkölési folyamat során. Ez azért fontos, mert az antioxidánsok csökkentik a gyulladást, amely számos krónikus betegség, többek között az ízületi gyulladás, az érelmeszesedés és jó néhány ráktípus kiváltó oka.

Okosabb leszel tőle, még ha csak rövid ideig is

Amikor önkéntesek egy csoportja egy teszt kitöltése előtt 100 milligramm koffeint ivott (ennyit kb. egy adag kávé tartalmaz), míg egy másik csoport nem, az osztrák kutatók azt tapasztalták, hogy a kávéivók agyi aktivitása – funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) mérve – megnőtt, miközben a memóriafeladatot végezték. A kutatási eredmények arra jutottak, hogy akik kávét ittak, jobban teljesítettek azoknál, mint akik nem. Úgy tűnik, hogy a koffein hatással van tehát az agynak az emlékezetért és a koncentrációért felelős egyes területeire, ezért felpörgeti a rövid távú memóriát. Az még nem világos, hogy a hatás meddig tart.

Szereti a szíved!

Eddig azt hitted, hogy nem tesz neki jót, hiszen „bepörgeti” de egy – mérföldkőnek számító – holland tanulmány, amely több mint 37 000 ember adatait elemezte 13 éven keresztül, megállapította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (ez napi 2-4 csészényit jelent) 20 százalékkal csökkenti a szívbetegség kockázatát, mint a mellőzése.

A májad is szereti

Különös, de igaz. A kávézás – mellett, hogy csökkenti a májrák kockázatát – összefüggésbe hozható a májzsugor, különösen az alkoholos májzsugor előfordulásának csökkenésével. Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány fordított összefüggést mutatott ki a fokozott kávéfogyasztás és a májzsugor kockázatának csökkenése között. Aki legalább napi egy csésze kávét iszik azoknál 25%-kal csökken a fenti betegségek esélye.

A kávé antidepresszáns

Több tanulmány is összefüggésbe hozta a kávéfogyasztást a depresszió alacsonyabb arányával mind a férfiak, mind a nők esetében: úgy tűnt, hogy az erős kávéfogyasztóknál a legalacsonyabb a depresszió kockázata, de azoknál, akik kevesebb kávét fogyasztanak is csökken, igaz, nem jelentősen.

Most, hogy már tudod, hogy szinte csak jó hatásai vannak itt az ideje, hogy beszerezz egy káprázatos kávét magadnak! Itt várunk finom kávékkal.

Vélemény, hozzászólás?