Blog

Őrületes kávé-tévhitek, amiket gyorsan felejts el

Mint mindent, a kávét is körülveszik olyan városi legendák, tévhitek, amelyeknek semmiféle alapja nincs, de makacsul tartják magukat, szájról szájra terjednek, titkos tippként adják őket egymásnak az emberek. Íme összegyűjtöttünk néhány őrületes kávé tévhitet, amit nem szabad elhinned!

Kávétévhit 1: Tedd be a hűtőbe, friss marad

Ez a tévhit valószínűleg azért terjedt el, mert ha a hűtő mindent frissen tart, valahol logikus, hogy akkor tegyük a kávét is oda, ha szeretnénk frissen tartani. De ne! Akár őrölt, akár szemes át fogja venni a hűtőben tárolt egyéb termékek (a húsok, a hagyma, a krumpli, a macskakaja, a leves) illatát és aromáit. És még nehezebb is lesz felhasználni mert a hidegben a fizikai tulajdonságaiból is veszít. Szóval soha, de tényleg soha ne tartsd a hűtőben. Légmentesen tárold zacskóban, üvegben.

Kávétévhit 2: Délután ne kávézz mert nem fogsz aludni!

Tény, hogy a koffein stimuláns, de az ebéd után elfogyasztott koffein villámgyorsan feldolgozódik a májban, és szinte az egész (nagyjából a 75%-a) 4-7 órán belül kiürül a szervezetből. Ha egykor ebédelsz és iszol egy kávét akkor délután 5 maximum este 7-re már nem hat. Sőt, nyugodtan megihatod az utolsó kávédat délután 5 kor is, lehet, hogy 9-re már alszol.

Kávétévhit 3: Ha sok kávét iszol az dehidratál

Tévhit, hogy a sok kávétól vízhiány lép fel a szervezetedbe. Tény, hogy a kávé vízhajtó, de gondoljunk bele, hogy miből is van egy kávé? Úgy van, vízből és akár tejből is. Még az is lehet, hogy 2-3 deci víz vagy tej van benne. Nyugodtan idd meg, nem hajt ki belőled annyi vizet, mint amennyit beviszel vele. Kivéve persze, ha méregerős eszpresszót iszol rengeteget. De akkor sem a dehidratáltság lesz a legnagyobb gondod.

Kávétévhit 4: A kávé fogyaszt

Nem igaz, ne bízz ebben. A koffein – nagyon enyhén – meggyorsíthatja az anyagcserét, de ahhoz nem eléggé, hogy diétaként, vagy fogyókúraként akard használni. A koffein rövid időre csökkentheti az evés iránti vágyad, de semmi nem bizonyítja, hogy fogyasztana.

Kávétévhit 5: A kávéra rá lehet szokni, addiktív

Ebben a mítoszban van egy cseppnyi igazság. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, ami nagyon enyhe függőséget okoz, azonban az elvonási hatások és tünetek csak egy-két napig tartanak, és messze elmaradnak a valódi függőséget okozó egyéb szerek hatásától. Szóval valóban addiktív, de 1-2 nap után már nem.

Kávétévhit 6: Minél sötétebbek a kávészemek annál erősebb a kávé

Hallottuk már azt is, hogy minél világosabb a kávé annál lágyabb. Valójában egyik sem igaz. A kávébabban levő koffein mennyisége a pörkölés közben nem változik meg (ahhoz magasabb hőmérséklet kellene) szóval semmilyen összefüggés nincs. De akkor hogyan lesz a kávé koffeinmentes? Úgy, hogy még a pörkölés előtt kivonják belőle a koffeint.

Kávétévhit 7: Minden kávéban ugyanannyi a koffein

Hatalmas tévhit. Egyrészt vannak magasabb koffeintartalmú kávék és alacsonyabbak. Másrészt az is döntő, hogy mennyit iszol belőle. Lehet, hogy egy „erős”, azaz magas koffeintartalmú kávéból kevesebb is elég, hogy ugyanannyi koffeint vigyél be a szervezetedbe, mint egy alacsony koffeintartalmú kávéból.
Nálunk mindenféle kávét találsz, nézz be hozzánk szeretettel várunk. https://kavearuhaz.hu/

Vélemény, hozzászólás?